czy na badanie TSH trzeba być naczczo
Newsy iPod Touch – Recenzje, Poradniki

Temat: wysoka leukocytoza!
Dziękuję za odpowiedź.
Badania robiłam ponieważ szybko się męczy, po lekkim wysiłku jest cały spocony,
ostatnio skarzył się na ból brzucha (jak skonczyło sią przedszkole już nie
wspomina o brzuchu)i jak zasypia ma mokrą głowę. Chciałam sprawdzić czy
wszystko jest OK tymbardziej że dieta mojego dziecka jest uboga w warzywa i
owoce.
Nie wiem co to jest układ czerwonokrwinkowy może podam wszystko co mam:
WBC 17.2; LYMPH 38.7
RBC 4.42; MXD 5.1
HGB 12.7 NEUT 56.2
MCT 36.3 LYMPH# 6.7
MCV 82.1 MXD# 0.9
MCH 28.7 NEUT# 9.6
MCHC 35.0 RDW-CU 13.1
PLT 306 PDW 9.2
MPV 7.7
P-LCR 11.0
Glukoza 47; GOT 44; GPT 16; Bilirub.cał. 0.36; Mocznik 38; Kreatynina 0.42;
Kwas moczowy 3.6; cholesterol 171; Trójglicerydy 64; TSH 1.61; OB 20.
Ogólne badanie moczu : KET 40; SG >=1.030; URO 0.2 E.U.; Lukocyty 0-1 wpw;
skład min. poj bakterie. I CRP w pon.6, reszta w normie. TO jets wszystko co mi
zrobili w laboratorium. Filip był naczczo.
Co jeszcze powinnam zrobić? Co oznaczją te wyniki? Lekarz który zastępuje
rodzinnego powiedział tylko "żeby to się nic nie zaczynało" i dał mi
skierowanie do hematologa na moją prośbę oczywiście.
Jeszcze taz dziękuję i czekam na odpowiedz.
Pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,65069852,65069852,wysoka_leukocytoza_.html



Temat: badania robione po poronieniu zerknijcie
badania robione po poronieniu zerknijcie
poronilam w lutym w 9tc
teraz robilam ponizsze badania to sa moje wyniki i normy
badania robione naczczo w 21 dc:


progesteron 24.50ng/ml / 0.1-20
prolaktyna 28.61ng/ml / 4.79-23.30
glukoza 89mg/dl / 70-105
tsh 2.593ulU/ml / 0.490-4.670
ft4 1.14 ng/dl / 0.71-1.85
ft3 3.44 pg/ml / 1.45-3.48
cytomegalia IgM ujemny 0.214index <0.399 wynik ujemny
0.400-0.499 wynik watpliwy
> 0.500 wynik dodatni

cytomegalia IgG dodatni >250.0Au/ml < 15.0 wynik ujemny
> 15.0 wynik dodatni

grupa krwi ab rh+
lekarz stwierdzil ze jest ok tylko prolaktyna za wysoka i dostalam
bromek
co wy o tmy sadzicie
pozdrawiam

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,11916,101005340,101005340,badania_robione_po_poronieniu_zerknijcie.html


Temat: Guajazyl
Guajazyl
od 1dc biore oeparol i chce zaczać również guajazyl bo sluzu wogóle nie mam
wiem ze mozna tak brac ale trzeba duzo pić podczas brania syropu.
Owu mam miedzy 15-19dc to od kiedy mam brac ten syrop i ile ???

Ps. A przy okazji TSH robi sie naczczo ?? moge wypić kawe i badanie zrobić
np. około 13-tej ?? czy rano ??


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,21004111,21004111,Guajazyl.html


Temat: Guajazyl
gagat100 napisała:

> od 1dc biore oeparol i chce zaczać również guajazyl bo sluzu wogóle nie mam
> wiem ze mozna tak brac ale trzeba duzo pić podczas brania syropu.
> Owu mam miedzy 15-19dc to od kiedy mam brac ten syrop i ile ???
>
> Ps. A przy okazji TSH robi sie naczczo ?? moge wypić kawe i badanie zrobić
> np. około 13-tej ?? czy rano ??
> witaj!
ja biore guajazyl 3xdziennie łyżke stołową na 3,4dni przed owu i jest poprawa
bo ze śluzem u mnie licho.
pozdrawiam fasolka33

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,21004111,21004111,Guajazyl.html


Temat: ~~ LIPIEC cd - boćki wciąż krążą ~~
Sotie ale w tym linku duzo info, bardzo ciekawy.
A powiedzcie moje miłe czy cos z tego muszę naczczo, bo ide jutro sie kłuć: LH,
FSH, TSH, FT3, FT4, TESTOSTERON? czytałam że 2-5dc, jutro mam 4dc, chyba będzie
ok? rety ile ja zapłacę! a co to jest DHEAS co to za badanie?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,19585,65716778,65716778,_LIPIEC_cd_bocki_wciaz_kraza_.html


Temat: Wynik TSH, fT3 i fT4 po Euthyrox 25
Wynik TSH, fT3 i fT4 po Euthyrox 25
Witam. W grudniu zbadałam sobie Tsh - wynik 4,19 (0,27-4,2). Lekarz
po analizie wyników i usg stwierdził niedoczynność. Zaczęłam od
dawki Euthyrox 25. Po 2 miesiacach Tsh - 1,95 (0,27-4,2), fT3 - 2,46
(1,71-3,71), fT4 - 0,975 (0,93-1,7).
Teraz też będę kontrolować wyniki, ale te poprzednie robiłam nie
naczczo, tylko ok. 6 zażyłam Euthyrox, a ok. 8 pobierano mi krew.
Już sama niewiem czy w dniu badań mam iść na czczo czy po tabletce.
Proszę o radę.
Proszę także o obliczenie procentów, albo jakieś namiary jak
powinnam to zrobić.
Dzięki :)
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,78524970,78524970,Wynik_TSH_fT3_i_fT4_po_Euthyrox_25.html


Temat: RZS
Witaj Tess,
Dzięki za info. Jestem trochę dociekliwa, ale nie histeryczna. Nie mam żadnych
problemów z oczami, ani suchości - a to chyba objawy Syndromu Sjogrena (nie
jestem jeszcze biegła w tym wszystkim, narazie wiedzę pobieram z forum
Hashimoto, bo jak wiesz lekarze zazwyczaj jej nie mają). Przypomniałam sobie,
że w wieku dorosłym jakieś 10 lat temu przeszłam różyczkę z powikłaniem w
postaci zapalenia stawów może to też ma jakiś związek. Być może to tylko objaw
niedoczynności, okaże się to w poniedziałek po odebraniu wyników TSH. Na
marginesie zawsze badania robiłam po Eutyroxie, wczoraj po raz pierwszy naczczo
bez tabletki (dopiero na forum przeczytałam że tak trzeba - wszystkie endo
informowały, że to nie ma znaczenia). Bardziej martwię się łagodnym przejściem
przez klimę, która mnie czeka (mam 46 lat). Czytałam na forum że wszelkie
przełomy hormonalne nie są dobre dla Hashi. Jak sięgnę pamięcią to u mnie chyba
wszystko się zaczęło jak byłam w ciąży (17 lat temu). Moja Mama bardzo ciężko
przechodziła klimakterium i od tego czasu zaczęły się jej wszystkie różne
choroby niektóre chyba niezdiagnozowane jak patrzę z perspektywy. Ale
generalnie czuję się świetnie, mimo zimowej aury jest we mnie wiele optymizmu
oraz radości, czego również życzę serdecznie Tobie. Pozdr. IWO
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,21586891,21586891,RZS.html


Temat: Cykle stymulowane
nianiulek_bernard napisała:

> W tym czasie brałam też selen z drożdży 100 mg dziennie(innego w
> moim mieście nie ma)

To bardzo dobrze ze bierzesz selen.

> oraz estradiol i progesteron w ramach leczenia bezpłodności.

Przy braniu estradiolu zwieksza sie zapotrzebowanie na tyroksyne.
O tym pisane bylo na forum juz wiele razy.
Tyroksyne trzeba brac naczczo przynajmniej pol godziny przed sniadaniem. nie
wolno brac rownoczesnie innych lekow.
Estradiol i progesteron powinnas brac raczej wieczorem.

> No i mam:

No i masz co potrafil zrobic ten estradiol.

> TSH 0,31 (0,23-3,4 mkME/ml)
> fT3 0,88 (0,95-3,4 pg/ml) = -2,86%
> fT4 1,06 (0,8-2,0 ng/dl) = 21,67%
>
> To już rozumiem, skąd u mnie ostatnio spanie do 10:00 i senność
> cały dzień - niskie fT3!

Nie tylko fT3 jest niskie, fT4 jest tez niskie.

> Tylko dlaczego? Czy macie jakieś pomysły?

FT3 jest niskie bo nie ma wystarczajacej ilosci fT4 i nie ma sie z czego tworzyc.

> Co należy robić? Wybieram s
> ię do lekarza, ale tu się długo czeka...

Powinnas miec zwiekszona dawke odpowiednio do wynikow.
Poczytaj watek "Przeliczanie wynikow na procenty" to wtedy to zrozumiesz.
> Czy powinnam zrobić badanie na ferrytynę?

Nie zaszkodzi, bo wiele z nas ma niedobory zelaza.
> Pozdrawiam.
Pozdrawiam rowniez i polecam troszke wiecej poczytac forum.
Rosteda

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,82015248,82015248,Cykle_stymulowane.html


Temat: Jesten nowy i prosze o interpretację wyników
Witaj w klubie.
Moge tak napisac bo Twoje przeciwciala, opis USG i objawy na to wskazuja.
Co do pierwszych wynikow tych z przed leczenia to miales wyrazna niedoczynnosc.
Wyniki z grudnia T4 jest okolo 50%, natomiast T3 okolo 20% (wejdz na watek
"przeliczanie wynikow na procenty" ktory jest przypiety u gory na pierwszej
stronie i przelicz sobie dokladnie wedlug wzoru ktory tam znajdziesz).
Nie powinno sie badac T3 i T4.
Nalezy badac fT3 i fT4.
Wolne hormony(te z literka f) to sa te hormony ktore kraza we krwi i sa aktywne.
I to one sa odpowiedzialne za nasze samopoczucie a nie te zwiazane T3, T4.
Roznica w wynikach bedzie taka ze tych wolnych hormonow bedzie jeszcze mniej.
Czyli Ty nadal masz nieodpowiednio ustalona dawke i dlatego zle sie czujesz.
Lekarz mial racje ze wydales niepotrzebnie pieniadze na badanie T3 i T4.
Jak bedziesz robil nastepne badania to juz tylko TSH, fT3 i fT4.
Zawsze sie je robi 4-6 tyg po zmianie dawki i zawsze naczczo bez tabletki.
Tabletke lyka sie po pobraniu krwi.
Pozdrawiam Rosteda

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,88641451,88641451,Jesten_nowy_i_prosze_o_interpretacje_wynikow.html


Temat: TSH 1,15 niski potas i glukoza co dalej ,
TSH 1,15 niski potas i glukoza co dalej ,
Witam,dziewczyny od kilku m-cy czuję sie zle, coraz gorzej,schudłam
ok 7-8 kg w dwa tygodnie i do dziś nie udało mi się przytyć choć
apetyt wrocił i dopisuje.CZuje drżenia,miewałam omdlenia , wariuje
od tego, byłam u kilku specjalistów ale jakoś nikt nie pokierował
mnie jeszcze odpowiednio.Wszystko zrzucane jest na stres.Łykam
tabletki antydepresyjne ale gdy odebrałam wyniki krwi z glukozą 48
mg/dl i potasem 3,6 mmol/L zaczęłam sie zastanawiac czy aby na pewno
to objawy depresji a nie choroby.
W przyszły poniedziałem mam wizytę u endokrynologa, chciałabym
zrobić badania w kierunku tarczycy ale w tym temacie jestem ciemna
proszę więc Was o informację jakie badania w pierwszej kolejnosci
zrobić FT3 FT4? czy to naczczo? jestem już załamana,lekarze
wymyślają mi guza insulinoma, gdy dostałam skierowanie do szpitala
to młody lekarz mnie olał,stwierdził, że to stres i nawet nie
zauważył że mam niski potas, co znowu lekarz ogólny uznał za powód
choroby i dał skierowanie pilnie do endokrynologa.
Bardzo porszę o wskazówki bo nie mam już sił.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,69162094,69162094,TSH_1_15_niski_potas_i_glukoza_co_dalej_.html


Temat: TSH 1,15 niski potas i glukoza co dalej ,
Zrób ft3,ft4 i jeszcze raz TSH. Sprawdzisz poziomy hormonów. Ja
robię je rano naczczo. U mnie jednym z pierwszych objawów był spadek
potasu . Skończyło się zasłabnieciem na ulicy. Potas wynosił wtedy
2,8 i podobno był "zawałowy". 3,6 miałam dopiero po podaniu 2
kalipozów i kroplówce z potasem po około 3-4 godzinach. Nie licz
tylko na lekarzy. Zrób sobie te badania koniecznie a jeśli wyjdą
słabo to również antyTPO i antyTG . Mój lekarz pierwszego kontaktu
na słaby poziom potasu powiedział że to nic takiego a TSH 5,3 jest
dla niego nie najgorsze ( przy normie do 4,0). Walcz o siebie bo
nikt za Ciebie tego nie zrobi . Trzymaj się
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,69162094,69162094,TSH_1_15_niski_potas_i_glukoza_co_dalej_.html


Temat: O co chodzi z tarczycą???Pomóżcie mi
Objawy mogą być różne, np. krótkie bądż długie @, ospałość, uczucie zimna, bóle
stawów, tycie, chudnięcie, problemy z zaciążeniem, łamliwość paznokci, wypadanie
włosów, kołatanie serca. Ja proponuję, zrób sobie na razie badanie TSH, w
dowolnym dniu cyklu, byle naczczo i się okaże.

Pozdr, Asia.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,28306934,28306934,O_co_chodzi_z_tarczyca_Pomozcie_mi.html


Temat: Działanie uboczne Parlodelu
Cześć Muszelko,
wyibraź sobie moja sytuacja jest identyczna jak twoja, tez trafiłam do
endukrynologa jak mnie namówiły dziewczyny z innego forum, po tym jak poroniłam
i inie mogłam zajść w ciążę przez 8 już miesięcy, najpierw sama zrobiłam sobie
badania TSH i ft4 i ft4 wyszło w normie a TSH = 4; co też niby było oznaczone
jako norma, ale wyczytałam na forum własnie że powinno być co najwyżej 2 jak
sie chce zajśc i utrzymać ciążę.
No, i poszła prywatnie i po badaniu TPO (przeciwciał) wtszło mi 240 czyli 6,5
krotność normy, llekarz zdiagnozował Hashimoto, przy czym powiedział że im
młodziej zacznie sie leczenie tym wieksze szanse, ale te szanse określił na 20-
30%, przeciwciała nie przeszkadzają ciąży, tylko to THS trzeba brać
ja biorę lewotyroksynę (euthyrox) czy coś w tym brzmieniu dawka 25 codsziennie
rano

WAŻNE JEST ZEBY BRAC NACZCZO PÓŁ GODZINY PRZED JEDZENIEM, bo wtedy sie lepiej
wchłania i lepiej oddziałowuje

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,940833,940833,Dzialanie_uboczne_Parlodelu.html


Temat: Pytania dotyczące hormonów
To jeszcze raz:
2-3 dc
LH, FSH, TSH, T3, T4, prolaktynę, prolaktynę po obciążeniu

ok.12 dc
E2 i ten testosteron

ok. 21 dc
już tylko prolaktynę

Czy któreś z tych badań trzeba robić naczczo?

Moje wykresy wskazują, że progesteron się podnosi w II fazie, bo podnosi się
temperatura. Słyszałam coś o syndromie LUF, zapytam może w osobnym wątku.
Umówiłam się już do jednego z lekarzy z "listy dobrych", myślę, że monitoring
też mi nie zaszkodzi

Tak, zabieram się intensywnie za siebie, dotychczas nie bardzo mogłam, ze
względu na opiekę nad chorą osobą z rodziny, tak te 2,5 roku przeleciało...

jeszcze raz dziękuję !!!
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,191,12538865,12538865,Pytania_dotyczace_hormonow.html




© Newsy iPod Touch – Recenzje, Poradniki design by e-nordstrom